Dags att automatisera nätverket, men svårt att komma igång eller osäker på var ni ska börja? Om du känner igen dig i frågorna är du inte ensam. I det här inlägget tänkte jag därför reda ut varför Cisco NSO kan vara rätt verktyg för er och hur du på bästa sätt kan inleda er resa mot en mer effektiv nätverksinfrastruktur med hjälp av erfarna Cisco NSO-konsulter.
Nätverksautomatisering är ett hett ämne bland företag. Att göra mer, snabbare och enklare är alltid populärt och något många eftersträvar. Oavsett om ni redan använder AWS, Azure eller andra molntjänster finns det ofta en stor skillnad i hur dessa molntjänster hanteras jämfört med företagets "on-prem" nätverk. Men egentligen behöver skillnaden inte vara så stor – båda typerna hanterar IP-nät, skickar IP-paket och använder Ethernet-ramar.
Många pratar om att de vill ha den "senaste tekniken" för att hålla sig konkurrenskraftiga, men man vet inte alltid vad det verkligen innebär eller vad som är den bästa lösningen för just ert företag. Men innan vi dyker ner i tekniken bör vi tala om varför NSO kan vara en bättre lösning än att bygga allt själv. För egentligen, ”hur svårt kan det vara?”
Låt oss ta ett exempel. Vi vill konfigurera en port på vår utrustning. Denna port kommer gå mot något internt, så med blicken höjd mot himmelen tar vi ett fast tag om tangentbordet och börjar knacka Python-kod. Det brukar gå till ungefär så här:
→ Att konfigurera porten första gången den används är inte speciellt krångligt. Vi genererar några rader konfiguration, fyller i en del variabler med relevant data, ansluter till utrustningen och trycker dit konfigurationen.
→ Nu ska vi lägga till ett VLAN som porten inte tidigare hade. Den befintliga konfigurationen behöver nu utökas med detta VLAN. Inga problem, vi genererar hela konfigurationen igen med VLANet tillagt. Men är du säker på att ingenting händer med den tidigare konfigurationen? Kommer utrustningen att ignorera redundant konfiguration eller returnera ett felmeddelande om att konfigurationen redan existerar?
→ Om vi nu även vill ha lite säkerhet i nätverket - för alla enheter ska nog inte tala med alla på dessa VLAN som vi har skapat - så måste vi ha accesslistor (ACL) på våra portar. Mest troligt kommer samma ACL att användas på flera portar. Så hur vet vi att denna ACL finns konfigurerad i utrustningen när vi konfigurerar första porten? Och vi kan inte bara ta bort ACL när en port tas bort, eftersom andra portar fortfarande använder den. Vi måste hålla koll på vilka portar som använder ACL och städa upp först efter att den sista porten i denna utrustning är tas ur drift.
Detta exempel rör bara en enda port, men komplexiteten växer snabbt när tjänsterna i företaget blir fler och mer avancerade. Lägg sedan till de många olika leverantörerna och typerna av utrustning – routrar, switchar, brandväggar, IPS-system och annat som behöver övervaka och styra trafiken i nätverket – så inser man snabbt hur utmanande det kan bli att hålla allt under kontroll.
Hur kan Cisco NSO hjälpa till?
Eftersom Cisco NSO redan stöder en omfattande mängd nätverksutrustning, behöver man inte starta från ruta ett. I den här artikelserien kommer vi utforska Cisco NSO mer ingående: hur systemet fungerar, vilka komponenter som behövs för ett lyckat införande och hur du faktiskt kan spara tid och pengar på att införa systemet. Genom att implementera Cisco NSO på rätt sätt undviker du att skapa ytterligare ett system att underhålla, något som din IT-avdelning, som kanske redan är överbelastad, inte behöver.
I detta avsnitt har vi diskuterat vanliga önskemål, men det viktigaste att ta med sig är att ni måste ha en klar bild av vad ni vill uppnå och varför – innan ni sätter igång, inte efteråt.
Är det effektivisering, skalbarhet eller kanske bättre kontroll? Här är några vanliga anledningar till varför du kan behöva Cisco NSO:
Automatisering av repetitiva processer
Om din IT-avdelning ägnar timmar åt att manuellt konfigurera nätverksenheter eller leverera tjänster, är Cisco NSO lösningen. Genom att automatisera dessa processer sparar du både tid och pengar samtidigt som du minskar risken för mänskliga fel, och får en mer homogen nätverksmiljö där avsteg från processer och engångslösningar sticker ut jämfört med den i dag vanliga situationen där allt är en engångslösning.
Skalbarhet för framtida tillväxt
Företag som växer behöver nätverk som kan växa med dem. Cisco NSO gör det möjligt att enkelt skala upp eller ner utan att det kräver mer personalresurser. Med ett skalbart system och väl fungerande processer kan du hantera förändringar utan risk för fel som skapar avbrott.
Snabbare tjänsteleveranser
Att snabbt kunna lansera nya tjänster är en konkurrensfördel. Cisco NSO möjliggör snabb och automatiserad leverans av nätverkstjänster, vilket gör att du kan svara på affärsbehov betydligt snabbare.
Centraliserad nätverkskontroll
När nätverket blir mer komplext, behövs en central plattform för att hålla koll på allt. Med Cisco NSO kan du hantera både fysiska och virtuella nätverk från en enda lösning, vilket ger full överblick och gör det enklare att snabbt identifiera och lösa problem.
Så hur kommer du igång med Cisco NSO?
Att börja med Cisco NSO och nätverksautomation kan verka överväldigande, särskilt om du har en komplex nätverksmiljö.
Så innan du börjar implementera Cisco NSO är det viktigt att tänka strategiskt och metodiskt:
1. Kartlägg ditt nätverk och identifiera behov
Första steget är att göra en grundlig analys av ditt nuvarande nätverk och processer. Vilka problem upplever ni idag? Hur ser den nuvarande infrastrukturen ut? Genom att kartlägga din nätverksmiljö och processer kan du identifiera vilka områden som kan dra mest nytta av nätverksautomation via Cisco NSO. Kanske är det provisionering av nya tjänster som tar för lång tid, eller så vill ni minska driftskostnader genom att automatisera nätverksunderhållet, eller kanske ge interna eller externa kunder självservice utan att ert team måste var inblandade i varje steg.
2. Definiera mål och syfte
Innan du börjar implementera Cisco NSO måste du vara tydlig med vad du vill uppnå. Är målet att minska driftstopp på grund av fel, snabba upp leveranstider eller förbättra övervakningen av nätverket? Genom att sätta tydliga mål blir det lättare att mäta framgången och justera strategin under resans gång. Detta är också ett viktigt steg för att få alla interna intressenter att förstå varför ni investerar i nätverksautomation.
3. Välj rätt Cisco NSO-konsulter
Att implementera Cisco NSO kan vara en komplex process, särskilt om du har en stor och komplex nätverksinfrastruktur. Här kan erfarna Cisco NSO-konsulter göra en enorm skillnad. Konsulter med djup expertis inom NSO kan hjälpa dig att anpassa lösningen för just ditt företag, säkerställa en smidig implementering och undvika vanliga fallgropar. De kan också ge dig stöd under hela resan, från planering till underhåll efter implementeringen.
4. Börja med en pilotimplementering
Innan du rullar ut Cisco NSO över hela ditt nätverk, bör du testa lösningen på en mindre skala. Då kan du identifiera eventuella problem eller justeringar som behöver göras innan du skalar upp. Detta minimerar risken för driftstörningar och gör det möjligt att finjustera automationen innan full utrullning.
5. Skala upp och optimera
När piloten har testats och fungerar som den ska, är det dags att gradvis rulla ut Cisco NSO över hela nätverket. Men arbetet slutar inte där. Nätverksautomation är en ständigt pågående process. Med regelbunden övervakning och optimering kan du säkerställa att ditt system är anpassat efter företagets förändrade behov och att du alltid får ut maximal effekt av din investering.
Cisco NSO är en investering
Att investera i Cisco NSO är ett viktigt steg för företag som vill framtidssäkra sina nätverk. Genom att följa en strukturerad plan – från behovsanalys och målformulering till implementering och optimering – kan du säkerställa att din investering i nätverksautomation ger de resultat du behöver för att vara konkurrenskraftig på lång sikt.
Nyfikna på Cisco NSO?
Oavsett om du behöver hjälp med analys, implementering eller långsiktigt stöd, kan våra erfarna Cisco NSO-konsulter guida dig genom varje steg i processen. Med rätt stöd kan du maximera fördelarna med nätverksautomation, minska kostnaderna och förbättra den övergripande effektiviteten i ditt nätverk. Hör av dig till oss för att prata mer om hur ni kan lyckas med Cisco NSO!
Comments